bakrund.jpeg

Bageri Brantingstorg

Välkommen till en charmig liten cafépärla, belägen i Salabacke, Uppsala!

 

Här har familjen Holmgren sedan år 1992 drivit Bageri Brantingstorg, en populär och omtyckt mötesplats för både privatpersoner och företag. Idag är det syskonen Patrik, Micke och Linda Holmgren som driver stället. I det egna bageriet tillverkas allt som säljs i caféet;  bullar, längder, tårtor, bakelser, kondisbitar, matbröd, smörgåstårtor och mycket mer. Det var här som den numera vida omtalade och populära Blåbärsprinsessen skapades för första gången, och det av pappan i familjen, Lars-Inge Holmgren!

Utöver att vara ett mysigt litet kvartersbageri har Bageri Brantingstorg även blivit uppmärksammat på andra håll runt om i Uppsala och Sverige. Bland annat har bageriet årligen sedan år 2013 

fått en plats i White Guide Café, där Sveriges bästa caféer sett utifrån kaffe- och bakverksutbud presenteras. Bageri Brantingstorg finns även med i boken Café Uppland, där Ylva Tryselius presenterar 48 caféer och recept från runt om i Uppland. Sist men inte minst har bageriet vunnit det lokala semmeltestet i Uppsala två gånger! Testet arrangeras av tidningen UNT, och vinnaren presenteras i tidningen på Fettisdagsmorgonen. Dagen är en av de mest hektiska, men även en av de roligaste dagarna på hela året. Kön går ofta hela vägen ut till trottoarkanten ute på gatan!

DSC_E0509.JPG

"Det var här som den numera vida omtalade och populära Blåbärsprinsessen skapades för första gången av pappan i familjen, Lars-Inge Holmgren."

"Få städer har så många personliga caféer som Uppsala och bageriet vid Brantingstorg är utan tvekan ett av dem. Här finns en unik atmosfär av intellektuellt folkhem à la femtiotal. Med utsikt över det lika tidstypiska torget kan man sjunka ner i en skinnsoffa eller slå sig ner vid något av borden. Bara en sådan sak att man på ett café serverar raggmunk med fläsk! Guldstjärna på det. Om tiden stått stilla i lokalen, pågår ständig innovation ute i bageriet, med många egna kreationer, allt från en kondisbit i svart marsipan i form av Darth Vader , till ett mer arbetade bakverk som bakelser och tårtor."

White Guide - Sveriges bästa Caféer 2018-19

white-guide-recommended.jpg