Galleri

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

Bageri Brantingstorg

Välkommen till en charmig liten cafépärla, belägen i Salabacke, Uppsala!

 

Här har familjen Holmgren sedan år 1992 drivit Bageri Brantingstorg, en populär och omtyckt mötesplats för både privatpersoner och företag. Idag är det syskonen Patrik, Micke och Linda Holmgren som driver stället. I det egna bageriet tillverkas allt som säljs i caféet;  bullar, längder, tårtor, bakelser, kondisbitar, matbröd, smörgåstårtor och mycket mer. Det var här som den numera vida omtalade och populära Blåbärsprinsessen skapades för första gången, och det av pappan i familjen, Lars-Inge Holmgren!

Utöver att vara ett mysigt litet kvartersbageri har Bageri Brantingstorg även blivit uppmärksammat på andra håll runt om i Uppsala och Sverige. Bland annat har bageriet årligen sedan år 2013 

fått en plats i White Guide Café, där Sveriges bästa caféer sett utifrån kaffe- och bakverksutbud presenteras. Bageri Brantingstorg finns även med i boken Café Uppland, där Ylva Tryselius presenterar 48 caféer och recept från runt om i Uppland. Sist men inte minst har bageriet vunnit det lokala semmeltestet i Uppsala två gånger! Testet arrangeras av tidningen UNT, och vinnaren presenteras i tidningen på Fettisdagsmorgonen. Dagen är en av de mest hektiska, men även en av de roligaste dagarna på hela året. Kön går ofta hela vägen ut till trottoarkanten ute på gatan!

"Det var här som den numera vida omtalade och populära Blåbärsprinsessen skapades för första gången av pappan i familjen, Lars-Inge Holmgren."

"Få städer har så många personliga caféer som Uppsala och bageriet vid Brantingstorg är utan tvekan ett av dem. Här finns en unik atmosfär av intellektuellt folkhem à la femtiotal. Med utsikt över det lika tidstypiska torget kan man sjunka ner i en skinnsoffa eller slå sig ner vid något av borden. Bara en sådan sak att man på ett café serverar raggmunk med fläsk! Guldstjärna på det. Om tiden stått stilla i lokalen, pågår ständig innovation ute i bageriet, med många egna kreationer, allt från en kondisbit i svart marsipan i form av Darth Vader , till ett mer arbetade bakverk som bakelser och tårtor."

White Guide - Sveriges bästa Caféer 2018-19

white-guide-recommended.jpg

Bageriets historia

I det charmiga lilla huset vid Brantingstorget i Salabacke har det sedan 1956 legat en rad olika konditorier, och år 1992 var det dörrarna till det familjeägda Bageri Brantingstorg som slog upp. Till en början var det enbart två ur familjen Holmgren som stod vid bakugnarna; pappa Lars-Inge och sonen Patrik. 

 

I butiken fanns sammanlagt tolv sittplatser och  på en dag kom det ungefär xxxxx kunder. 

När dottern Linda Holmgren några år senare tagit studenten började hon arbeta ute i butiken. Vid ett tillfälle säger den då nittonåriga Linda att hon bara ska jobba kvar tills hon vet vad hon vill göra. Det vet vi alla hur det blev med det!  Idag är hon delägare och arbetar som kallskänka i köket. 

Efter Linda trillade de in en efter en. Mamma Gunilla Holmgren och Patriks fru Lena Holmgren hade båda tidigare arbetat på Forsa Hembageri. Sist att ansluta sig till familjeskaran var sonen Micke Holmgren.

Idag ägs och drivs Bageri Brantingstorg av Patrik, Micke och Linda. 

 

Totalt har bageriet tio heltidsanställda; tre butiksbiträden, två kallskänkor, tre konditorer och två bagare. På helger och andra dagar då tyrcket i butiken är högt arbetar även flertalet extrapersonal. Inte alla på Bageri Brantingstorg tillhör familjen Holmgren, men den familjära känslan genomsyrar hela arbetsplatsen. 

-Årtal när köket kom mm?

År 2004 utökades lokalen med en servering inomhus för drygt 50 gäster. Sommartid har vi även en uteservering med lika många sittplatser. 

 Patrik Holmgren och Lars-Inge Holmgren. Foto: Lennart Engström

Lars-Inge Holmgrens gesällbrev inom Kondotoriyrket, underskrivet i Örebro den 31 mars 1962.

Husets historia

Funnits ett bageri där sedan 1956?

Vad kan vara mysigare än att avnjuta en kaffe eller en varm choklad framför vår öppna spis en kall vinterdag?